CLOS DU PHOENIX

EDDE, LEBANON - COMPLETED 2015
Resting on an existing early 20th century goat house, the factory space is a concrete ‘brick’ that stratifies the program in a simple layering of horizontals. The production happens in the new volume; the stone house below acts as the convenient wine cellar space while the roof terrace hosts tasting events under its pergola in a idyllic rural panorama of mounts, valleys, extending all the way to the yet present sea beyond. The play of materials, natural stone below, light metal above, are mediated by a concrete volume that is rendered in brick red, a connection with the village’s roof scape in terra-cotta, its fertile soil and the wine it produces. Meanwhile, the external staircase clad in recomposed wood, interconnects those layers in the spiraling movement of its concrete steps. Photography by Marwan Read More

Resting on an existing early 20th century goat house, the factory space is a concrete ‘brick’ that stratifies the program in a simple layering of horizontals. The production happens in the new volume; the stone house below acts as the convenient wine cellar space while the roof terrace hosts tasting events under its pergola in a idyllic rural panorama of mounts, valleys, extending all the way to the yet present sea beyond.
The play of materials, natural stone below, light metal above, are mediated by a concrete volume that is rendered in brick red, a connection with the village’s roof scape in terra-cotta, its fertile soil and the wine it produces. Meanwhile, the external staircase clad in recomposed wood, interconnects those layers in the spiraling movement of its concrete steps.

Photography by Marwan Harmouche

Read Less