HOUSE IN GHOUMA

GHOUMA, LEBANON - IN PROGRESS 2018
Situated on a spectacular hilltop in the Batroun region, the site overlooks a lush green valley with vistas towards the sea. Programmatically , the project consists of two houses within one envelope: one for the client and another for his parents. In light of the topography and the scenic context, the house is envisioned as a "balcony/belvedere" in nature. Plan-wise, the house espouses the contours of the topography with an arc shape that embraces the full range of the panorama. To reduce the impact of excavation and retaining walls on a such a steep site, the project consists of two floors projecting from the cliff by means of concrete corbels. The lower disk more solid, accommodates the bedrooms of both houses separated/connected by a meditation room. On top of that, the living areas and open kitchens, fully glazed enjoy unhindered views. By sliding the aluminum bays, the internal spaces become external thus enhancing the feeling of living on a balcony. An arrival platform with an infinity pool above and a carpark below mediates between the access road and the main house by means of a ramp. The pool deck also connects by means of a bridge to the roof of the villa which serves as an additional open-air Read More

Situated on a spectacular hilltop in the Batroun region, the site overlooks a lush green valley with vistas towards the sea. Programmatically , the project consists of two houses within one envelope: one for the client and another for his parents.
In light of the topography and the scenic context, the house is envisioned as a “balcony/belvedere” in nature. Plan-wise, the house espouses the contours of the topography with an arc shape that embraces the full range of the panorama. To reduce the impact of excavation and retaining walls on a such a steep site, the project consists of two floors projecting from the cliff by means of concrete corbels. The lower disk more solid, accommodates the bedrooms of both houses separated/connected by a meditation room. On top of that, the living areas and open kitchens, fully glazed enjoy unhindered views. By sliding the aluminum bays, the internal spaces become external thus enhancing the feeling of living on a balcony.
An arrival platform with an infinity pool above and a carpark below mediates between the access road and the main house by means of a ramp. The pool deck also connects by means of a bridge to the roof of the villa which serves as an additional open-air lounge.

Read Less