C1 VILLA

DUBAI, UAE - ABORTED 2014
Invited by a major developer to revisit a highly constrained typology, BLANKPAGE proposed the C1 villa with a traversing patio space. Simultaneously present while staying open, the villa seeks to create relations to its own context, looking from every space towards its own gardens. Conceived as a ‘pulled-apart’ volume, the external facades are a vertical and horizontal composition of planes with openings always expressed as a full-height glazing which is an absence of wall. Behind the glass, suspended ceilings float under the thin cantilevering slabs while curtains and lattices diffuse the light within or without. In between the two volumes, the traversing patio reveals an internal vista that becomes the passing-through garden of climbers, suspended vines and trees that lead to the cross ventilated double height double exposure entrance, the swimming pool just behind the glass, and the garden extending beyond. The H-shaped plan organizes the program around the pool and garden allowing for cutting through perspectives from one arm of the plan to the other thus extending the perceived sense of space. On the upper floor, every bedroom benefits from its own quarter, therefore its own privacy, and view. All in all, the PATIOVILLA Read More

Invited by a major developer to revisit a highly constrained typology, BLANKPAGE proposed the C1 villa with a traversing patio space.

Simultaneously present while staying open, the villa seeks to create relations to its own context, looking from every space towards its own gardens. Conceived as a ‘pulled-apart’ volume, the external facades are a vertical and horizontal composition of planes with openings always expressed as a full-height glazing which is an absence of wall. Behind the glass, suspended ceilings float under the thin cantilevering slabs while curtains and lattices diffuse the light within or without.

In between the two volumes, the traversing patio reveals an internal vista that becomes the passing-through garden of climbers, suspended vines and trees that lead to the cross ventilated double height double exposure entrance, the swimming pool just behind the glass, and the garden extending beyond. The H-shaped plan organizes the program around the pool and garden allowing for cutting through perspectives from one arm of the plan to the other thus extending the perceived sense of space. On the upper floor, every bedroom benefits from its own quarter, therefore its own privacy, and view.
All in all, the PATIOVILLA seeks to maximize its relationship to light and garden expanse while remaining private of its neighbors. Its architectural language is frankly contemporary in its sharp light grey slabs, anodized aluminum lattices and textured white walls. Enhanced by the warmth of the surrounding vegetation, the spaces rejoin as one.

Read Less