MASSAADI RESIDENCE

BEIRUT, LEBANON - ON HOLD 2008
Located on the ground floor of a residential building, the design of this apartment is an immediate reaction to its proximity to the street activity. The apartment has been configured into three parallel bands: a buffer zone, a central living space and a narrow service strip. In order to create a private and secluded living environment, the buffer zone designed to stand between the street façade of the building and the living area of the apartment contains a kitchen, an elongated guest room and a bathroom, as well as a small garden that can be integrated through an adjustable partitioning system into the interior space of the house. A difference of ceiling height inside the apartment causes a dilemma between the desire to benefit from the loftiness that the double-volume brings to the space and a necessity to make use of the extra area that the double-volume allows for. As a solution, the sleeping area was designed as a sliding platform, forming a “temporary” mezzanine that, when not in use, can be slid on its rails back to the low clearance section of the apartment, turning from a full-height bedroom into a discreet false Read More

Located on the ground floor of a residential building, the design of this apartment is an immediate reaction to its proximity to the street activity. The apartment has been configured into three parallel bands: a buffer zone, a central living space and a narrow service strip. In order to create a private and secluded living environment, the buffer zone designed to stand between the street façade of the building and the living area of the apartment contains a kitchen, an elongated guest room and a bathroom, as well as a small garden that can be integrated through an adjustable partitioning system into the interior space of the house.

A difference of ceiling height inside the apartment causes a dilemma between the desire to benefit from the loftiness that the double-volume brings to the space and a necessity to make use of the extra area that the double-volume allows for. As a solution, the sleeping area was designed as a sliding platform, forming a “temporary” mezzanine that, when not in use, can be slid on its rails back to the low clearance section of the apartment, turning from a full-height bedroom into a discreet false ceiling.

Read Less