CHALET N

FAQRA, LEBANON - ABORTED 2010
Located in the Faqra area, this family chalet sits on a slope that overlooks a stunning panorama of the valley of Kfardebyan and the mountains beyond. It is surrounded by an arid landscape composed of rocks and very little vegetation in the summer, and totally covered with snow in the cold seasons. A vertical distribution of the program allows for the project to cope with the steepness of the slope. This program is sandwiched between three slabs that stick out of the mountain, echoing in their configuration the rock stratifications that shape the surrounding landscape. Each slab is sculpted by a series of intersecting planes that meet at sharp angles, creating horizontal structures that seem to have emerged from the slope and thrown themselves towards the panorama. Clad with rocks that are directly extracted from the ground, the volumes, in their shapes and materiality, completely merge in their surrounding. The chalet is accessed from the main road through the upper floor which houses a parking and a reception area. A small crack in the roof volume offers a glimpse of the mountain peaks. The main staircase leads to the middle floor, a large open-plan living area that extends outdoors into a terrace and a swimming pool. Finally, the Read More

Located in the Faqra area, this family chalet sits on a slope that overlooks a stunning panorama of the valley of Kfardebyan and the mountains beyond. It is surrounded by an arid landscape composed of rocks and very little vegetation in the summer, and totally covered with snow in the cold seasons.
A vertical distribution of the program allows for the project to cope with the steepness of the slope. This program is sandwiched between three slabs that stick out of the mountain, echoing in their configuration the rock stratifications that shape the surrounding landscape.
Each slab is sculpted by a series of intersecting planes that meet at sharp angles, creating horizontal structures that seem to have emerged from the slope and thrown themselves towards the panorama. Clad with rocks that are directly extracted from the ground, the volumes, in their shapes and materiality, completely merge in their surrounding.
The chalet is accessed from the main road through the upper floor which houses a parking and a reception area. A small crack in the roof volume offers a glimpse of the mountain peaks. The main staircase leads to the middle floor, a large open-plan living area that extends outdoors into a terrace and a swimming pool. Finally, the lowest floor houses the private quarters: two bedrooms for the children and one master bedroom, with their adjoining terrace.
Two vertical retaining walls treated in fair-faced concrete cut through the slabs, anchoring the structure into the mountain.
While the stone slabs, concrete walls and wooden floorings create a warm and pleasant indoor space protected and sheltered from the rough winters of Faqra, the light glass partitions that enclose the living and sleeping areas allow for every corner of the chalet to benefit from the exceptional view that the site offers.

Read Less